Ajankohtaista

UUDEN KESKUSKEITTIÖMME NIMI ON LOIMU

Forssan lehdessä olleeseen kilpailuumme tuli kaikkiaan 122 nimiehdotusta  67 nimensä jättäneeltä ehdottajalta.  Hallituksemme valitsi ehdotetuista nimistä uudelle keskuskeittiöllemme nimen Loimu.  Nimeä ehdotti kaksi eri henkilöä, joista arvonnassa Samsung Galaxy tabletin voitti Päivi Rämö.

Kaikkien ehdottajien välisen arvonnan voitti Anne Kulmala.

Arvonnan virallisena valvojana toimi Mika Penttilä.

Kuvassa arvonnan voittajat Anne Kulmala vasemmalla ja Päivi Rämö oikealla.

 

Onnea vielä kerran voittajille!

KORONAVIRUSTILANTEEN VAIKUTUS LOIMIJOEN KUNTAPALVELUIDEN TOIMINTAAN

Ateriapalveluissa

Ruoanvalmistus jatkuu keskuskeittiöissä, joissa ruokaa normaalistikin valmistetaan.  Toimitamme ruokaa myös jatkossa kaikkiin niihin kohteisiin, mihin asiakkaamme ruokaa tarvitsevat. Lisäksi autamme kuntia tai hoitolaitoksia, jotka tarvitsevat apuamme poikkeusoloissa.   Ruokalistoihin voi mahdollisesti tulla jotain muutoksia.

Puhtauspalvelut

Puhtauspalveluissa kohteita siivotaan tehostetusti ja kiinnitämme erityistä huomiota koronaviruksen leviämisen estämiseksi kriittisiin kohteisiin.  Suljettujen kohteiden perussiivouksista sovitaan erikseen asiakkaiden kanssa.  

Talouspalvelut

Ostolaskujen kierrätys ja maksatus tapahtuu etätyönä 23.3.2020 lähtien.   Jos lasku on tullut sähköisesti verkkolaskuna, se siirtyy välittömästi hyväksymiskiertoon.  Saapuneet paperilaskut pyritään jatkossa skannaamaan hyväksymiskiertoon viikoittain.  Tämä saattaa tarkoittaa paperisena saapuvien laskujen maksatuksen hidastumista.  Sähköiset verkkolaskut kiertävät ja maksetaan normaalisti.  Suosittelemme sähköisten verkkolaskujen käyttöönottamista.  Yhteydenotot rondotuki@loiku.fi.

Kirjanpito ja raportointi toimivat normaalisti etätyönä.  Yhteydenotot kirjanpito@loiku.fi.

Myös palkkapalvelut ovat siirtymässä etätöihin 23.3.2020 lähtien.  Populukseen tai muihin sähköisiin esijärjestelmiin syötetyt tiedot välittyvät palkanmaksuun normaalisti, muulla tavoin toimitettu tieto käsitellään etätyön päätyttyä.  Yhteydenotot populustuki@loiku.fi.

OPETUSTOIMI JA KORONAVIRUS – NOUDATA TERVEYSVIRANOMAISEN OHJEISTUSTA

Tiedoksi

Kaikkiin Forssan sivistystoimen yksiköihin toimitetaan tarvittava määrä käsipyyhepaperia. Kangasliinoja tai käsipyyhkeitä ei enää käytetä.

https://www.oph.fi/fi/uutiset/2020/opetustoimi-ja-koronavirus-noudata-terveysviranomaisen-ohjeistusta

https://www.youtube.com/watch?v=isLPN0UdeDM&fbclid=IwAR3by3sgh6TbisoKlYZV7ZIXVh8PLIC-EvOHH1auanA9KGjssTFTjzPZWcs

Terveisin

Jarmo Pynnönen

Sivistysjohtaja

FORSSAN KAUPUNKI

+358 50 5965155

jarmo.pynnonen@forssa.fi

40 VUODEN TAKAA

40 vuoden takaa: FORSSAN LEHTI 30.9.1979

Forssassa uusi keskuskoulukeittiö – Koneilla lisää tehoa

Forssan keskuskoulukeittiö on muuttanut ahtaasta antiikista tehokkaaseen nykyaikaan. Tölön koulun yhteyteen valmistunut uusi keskuskeittiö on huolella suunniteltu ja hyvin toimiva koneiden valtakunta, josta päivittäin lähetetään 3350 ruoka-annosta.

Työntekijöiden olosuhteiden parantumisen ohella uuden keittiön tulo näkyy myös ruuan laadussa. – Einesruokaa oli ennen yhdessä viikossa kolmena päivänä, nykyisin viiden viikon ruokalistaan mahtuu ainoastaan kolme einesruokaa, kertoo johtava emäntä Ella Niemi.

Uuden keskuskeittiön pinta-ala on kokonaisuudessaan 530 neliötä.

 

40 vuoden takaa: FORSSAN LEHTI 4.10.1979

Forssan koulutoimessa esillä kuuma peruna

Forssan koululautakunnalla on käsiteltävänään sananmukaisesti kuuma peruna. Kysymys on toisin sanoen siitä, tarjotaanko Forssan koululaitoksessa perunat kuorimattomina vai kuorittuina. Asia on ollut jo kahdesti esillä koululautakunnassa. Koulujen opettajat ovat sitä mieltä, että perunat pitäisi tarjota oppilaille kuorittuina. Tähän ei taas ole johtavan emännän Ella Niemen mukaan nykyisessä työvoimatilanteessa mahdollisuuksia. Viime kevääseen saakka lapset saivat Forssan kouluissa perunat valmiiksi kuorittuina. Tölön koulun keskuskeittiön valmistuminen muutti sitten tilanteen. Perunat tarjotaan kouluaterioilla nyt kuorimattomina.

LAUTASHÄVIKKIIN VOIMME JOKAINEN VAIKUTTAA!

Lautashävikkiin voimme jokainen vaikuttaa!

Forssan koulut ja päiväkodit sekä Aktiivi osallistuivat hävikkiviikkoon punnitsemalla syntynyttä lautashävikkiä.

Teemaviikko järjestettiin viikolla 37.

On arvioitu, että valtakunnallisesti koulujen ruokahävikistä koituvat kustannukset olisivat päivittäin noin 130 000 euroa https://havikkiviikko.fi/. Lautashävikkiä syntyi Forssan peruskouluissa yhteensä 18 kg/päivä, joka euroiksi muutettuna on 90 €. Ruoan kilohinnaksi arvioimme 5 €/ kilo, joka sisältää raaka-aineet sekä ruoan tekemiseen sisältyvät kustannukset.

Teimme asiakkaittemme tietämättä mittausta myös viikolla 38 ja oli ilahduttavaa huomata, että mittaustulokset olivat aivan samaa luokkaa, kuin hävikkiviikolla, jolloin mittaamisesta tiedettiin. Tarkemmat tiedot tullaan jakamaan kohteisiin kaikille osallistujille yhteisesti. Kiitoksena hävikkiviikkoon osallistumisesta tarjoamme 22.10.2019 lounaan jälkiruokana mehua ja ANTIN KONDITORIAN valmistamia hillomunkkeja.

Teimme yhteistyötä teemaviikon aikana Forssan Marttojen https://www.martat.fi/marttayhdistykset/forssan-martat/, Etelä-Hämeen Marttojen https://www.martat.fi/etela-hame/  ja LHJ:n https://www.lhj.fi/ kanssa.

Muistathan, että otat lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä. Lisää saa aina hakea!

 

LOIMIJOEN KUNTAPALVELUT OY:N ATERIAPALVELUT OSALLISTUU HÄVIKKIVIIKKOON PUNNITSEMALLA LAUTASHÄVIKKIÄ

Loimijoen Kuntapalveluiden ateriapalvelut osallistuu hävikkiviikkoon punnitsemalla syntynyttä lautashävikkiä.

Teemaviikko järjestetään viikolla 37.

Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Hävikkiviikolla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. On arvioitu, että valtakunnallisesti koulujen ruokahävikistä koituvat kustannukset olisivat päivittäin noin 130 000 euroa ja vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa. (https://havikkiviikko.fi/)

Teemaviikon toteutus

Ateriapalvelut tulee hävikkiviikon aikana punnitsemaan joka päivä lounaalla syntyneen lautasjätteen määrän (ruoka jotka asiakkaat ovat ottaneet lautaselle ja jättäneet syömättä).

Päivittäinen tulos tullaan kertomaan koko toimipisteen yhteismääränä sekä asiakasta kohden muodostuneena lautasjätteen määränä.

Teemme yhteistyötä teemaviikon aikana Forssan Marttojen, Etelä-Hämeen Marttojen ja LHJ:n kanssa.

Ennalta sovituista kohteista löytyy  LHJ:n lajittelulaatikosto ja sekä Marttojen toteuttamia hävikkiin liittyviä toimintapisteitä.

Muistathan, että otat lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä. Lisää saa aina hakea!

Heikan koulussa ruokailu on joka päivä tärkeä ja odotettu hetki

Laulu keittiön emännelle.

Heikan koulussa ruokailu on joka päivä tärkeä ja odotettu hetki. Tiistaina ruokalistalla oli broilerikeittoa ja porkkana-linssikeittoa, rouheleipää ja porkkanaa. 3b-luokka lauloi ruokailuun tullessaan laulun keittiön emännälle Outille.

Julkaissut Lasten Forssa Tiistaina 12. helmikuuta 2019

Heikan koulussa ruokailu on joka päivä tärkeä ja odotettu hetki. Tiistaina ruokalistalla oli broilerikeittoa ja porkkana-linssikeittoa, rouheleipää ja porkkanaa. 3b-luokka lauloi ruokailuun tullessaan laulun keittiön emännälle Outille.

KOULURUOKA 70-VUOTTA

KOULURUOKA 70-VUOTTA

Ministeri Leppä: Kouluruuan uudistaminen seuraavaan hallitusohjelmaan

Maa- ja metsätalousministeriö 10.12.2018 14.03
Tiedote

Suomalainen, maksuton kouluruokailu on yksi hienon koulujärjestelmämme kivijaloista. Juuri siksi kouluruokailua tulee kehittää kunnianhimoisesti yhä parempaan suuntaan, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puheessaan maanantaina 10.12. kouluruuan 70-vuotisseminaarissa Hanasaaressa.

Tuore kouluterveyskysely pysäytti maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän henkilökohtaisesti, sillä sen mukaan joillakin paikkakunnilla jopa 60 prosenttia nuorista jättää vähintään kerran viikossa koululounaan syömättä. Toisaalla taas käytännössä kaikki nuoret osallistuvat kouluruokailuun. Alueelliset erot kouluruuan suosiossa ovat siis suuria. Hänen mukaansa hyvien käytänteiden levittämistä tulee jatkaa, mutta se ei yksin riitä.

– Olen syksyn aikana tullut siihen tulokseen, että tarvitsemme kovempia keinoja kouluruuan suosion vahvistamiseksi. Esitänkin, että seuraavan hallituskauden aikana meidän tulee tarkastella lainsäädännöllisiä mahdollisuuksia viedä kouluruokailuamme yhä paremmalle tasolle. Esimerkiksi perusopetuslakia muuttamalla voimme asettaa uusia vaatimuksia kouluruokailuun liittyen. Se on tehokkain keino saattaa kaikki koululaisemme samalle viivalle. Laissa voisi lukea päivittämisen jälkeen, että terveellinen välipala on tarjottava kerran päivässä, oppilaat vaikuttavat ruokalistojen sisältöön, ruokailulle on varattu riittävästi aikaa, ja ruokailu tapahtuu tiettyyn ikään asti aikuisten johdolla, esittää Leppä.

– Hyvät kotimaiset raaka-aineet ovat kouluruokailumme perusta. Niitä käyttämällä saadaan aikaan hyvältä maistuvaa ja terveellistä kouluruokaa, joka samalla tuo työtä koko Suomeen. Kouluruokailussa tulee jatkaa kotimaisen raaka-aineen käytön lisäämistä. Olemme Maa- ja metsätalousministeriössä laatineen hankintaohjeet, joita jalkautetaan eri keinoin hankinnoista päättävien tietoisuuteen. Kotimaisen raaka-aineen käytön lisääminen on mahdollista, kun painotetaan laatua hankintakriteereissä. Kun edellytämme korkeita ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin liittyviä kriteereitä omalta tuotannoltamme, on samoja vaatimuksia edellytettävä myös julkisissa ruokahankinnoissa. Kotimaisen ruuan tuominen vahvemmin lautasille on teko ilmaston ja eläinten hyvinvoinnin puolesta, Leppä painottaa.

Leppä on keskustellut asiasta sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon kanssa.

– Jaamme laajasti yli puoluerajojen yhteisen tahtotilan siitä, että maailman parhaasta kouluruuasta voidaan tehdä vieläkin parempaa. Yksi, jo aiemmin esittämäni näkökulma terveen ravitsemuksen edistämiseen olisi yhden terveellisen välipalan tuominen osaksi koulupäiviä. Tälle olisi tänä päivänä kysyntää, kun koulumatkat ja vanhempien työpäivät venyvät helposti pitkiksi. Kouluruoka2.0 sopisi erinomaisesti seuraavan hallituksen työlistalle, Leppä toteaa.

Jari Lepän puhe kokonaisuudessaan pdf 336kB

Lähde: https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-leppa-kouluruuan-uudistaminen-seuraavaan-hallitusohjelmaan?fbclid=IwAR0xRNJ_4LhX3xJUH3zYB21MZL6y_n57jzRyIqQqzJHS9L3SNRBe7j3rPEY

Forssan kouluruoka 2010-luvulla 

Ruokalistan suunnittelua ohjaavat uudet valtakunnalliset kouluruokasuositukset. Asiakkaiden ruokailutottumisten muutoksia pyritään huomioimaan ruokalistasuunnittelussa, mutta edelleen Forssan kouluruokailussa perinteiset suomalaiset perusruoat ovat säilyttäneet suosionsa.

2010-luvulla punaisen lihan ja makkararuokien tarjoamista on vähennetty, tilalle on tullut broileri- ja kasvisruokia. Kasvisruoka on kasvattanut suosiotaan entisestään ja nyt kasvisruokaa on päivittäin tarjolla toisena ruokavaihtoehtona. Salaatit ovat vuosikymmenen aikana monipuolistuneet ja kaikki salaatit eivät ole enää sekoitettuja vaan nyt tarjotaan salaatit pääsääntöisesti komponentteina. Vuosikymmenen aikana myös lämpimiä kasvislisäkkeitä on opittu syömään ja täysjyvätuotteet ovat tulleet ruokalistalle.

Ruoan menekin seuranta on päivittäistä. Forssassa ruoan ottamista ei ole rajoitettu, mutta periaatteena on, että lautanen täytettäisiin aina suositusten mukaisesti ja kaikki ateriaan suunnitellut kokonaisuudet löytyisivät lautaselta. Tämän teeman mukaisesti olemme pyrkineet ohjaamaan asiakkaiden oikeaoppisia ruokailutottumuksia entisestään ja hankimme kaikkiin peruskouluihin ruokaympyrälautaset vuonna 2015 ensimmäisenä Suomessa. Näiden ruokaympyrälautasten lisäksi ruokasaleissa on esillä päivittäin malliannos.

Forssassa pitkään ollut kaksoisruokalista poistui vuonna 2015, jonka myötä jokaisessa koulussa ja päiväkodissa on samaa ruokaa samana päivänä. Tämän muutoksen myötä siirryimme samalla ruokalistasuunnittelussa syksy- ja kevät listoihin. Ruokalautasten värikooditus tuotiin myös ruokalistalle.

Ruokalistalla huomioidaan mahdollisuuksien mukaan kausiajattelu, teemat ja juhlapyhät. Olemme toteuttaneet useaan otteeseen toiveruokapäiviä joissa oppilaat ovat saaneet äänestää annetuista vaihtoehdoista mieleisintä ruokaa. Vuosikymmenen aikana erikoisruokavaliot ovat entisestään lisääntyneet ja sen myötä melkein kaikki ruoat valmistetaan laktoosittomana.

Käytämme lähituottajan perunaa ja porkkanaa, kaikki meillä käyttämämme liha- ja maito on Suomalaista.

Ruoka valmistetaan Tölön keskuskeittiöllä, energialisäkkeet kypsennetään koulujen ja päiväkotien keittiöllä.

Ateriapalvelupäällikön terveiset

Maa- ja metsätalousministeri Lepän puheen sisältöön kouluruoan merkityksestä, on helppo yhtyä. Kouluruoka, jota Forssassa tarjoamme, on hyvää suomalaista perusruokaa.

Kouluruokailu on osana opetussuunnitelmaa huomioiden terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatustavoitteet. Kuitenkin, vain syöty ruoka ravitsee. Näen tärkeänä yhteistyön merkityksen palvelun ostajan, palvelun käyttäjän sekä palveluntuottajan välillä. Yhdessä miettimällä ja sopimalla voidaan vaikuttaa epäkohtiin ja parantaa yhteisesti sovittuja asioita. Lasten Forssa on jo ollut valitsemassa ruokia listalle sekä äänestänyt ruokalistan toteutettavista Teema-päivistä. Meidän tahtomme palveluntuottajana on entistä enemmän tehdä yhteistyötä ja varmistaa osaltamme, että jokainen oppilas jaksaa tehdä oman työpäivänsä koulussa.

Eri ruokalajit aiheuttavat eriäviä mielipiteitä. Meidän pitää hyväksyä tämä asia ja muistaa, että jokainen ruoka on jonkun lempiruoka.

Pääsääntöisesti syömme hyvää arkiruokaa, mutta tänään juhlitaan sormiruokaa syöden.

Nautitaan Tortilloista!

Tehdään yhdessä päätös ja käydään kaikki syömässä joka ikinen koulupäivä!

Jaana Ketonen ateriapalvelupäällikkö

Loimijoen Kuntapalvelut Oy

Pl 62, Turuntie 18, 30100 Forssa

Puh. (03) 4141 5291, GSM 050 5640 007

jaana.ketonen@loiku.fi

Ruokalista vuodelta 2015

Loimijoen Kuntapalvelut Oy
Turuntie 18, PL 62
30101 Forssa
Puhelin vaihde (03) 4141 5890